Před čtrnácti dny přišel na tiskovou konferenci po zápase s Kladnem trenér František Cipro značně rozzloben a jen těžko hledal při hodnocení svého týmu slova. Nyní v neděli po stejné porážce 1:3 s Hradcem působil přeci jen klidněji. Jeho svěřenci odehráli dobrý zápas, přesto ale opouštěli hrací plochu se sklopenými hlavami. "Herně náš dnešní výkon nebyl vůbec špatný. Hráčům těžko něco vytknout. Ani že by nebojovali, ani že by nechtěli. Dali jsme ale gól jenom z penalty a to je málo," zhodnotil utkání stručně František Cipro.

Ohlasy trenérů ve formátu MP3: Cipro (1,9MB) - Krejčík (1,9MB)
Reportáž a fotogalerie zde
Ohlasy hráčů: Myšák a Smíšek

Zatímco po minulém zápase působil Cipro velmi rozladěně, po nedělním utkání převládal ve výrazu jeho tváře spíše smutek: "Všichni jste to viděli, těžko se k tomu  vyjadřovat. Vytvořili jsme si řadu dalo by si říci brankových příležitostí, které řešíme blbě a když je vyřešíme dobře, tak nedáváme vyložené šance." Jihočeši odehráli proti Hradci opravdu kvalitní utkání, často ale naráželi na bezchybného brankáře Podhajského, který byl v létě v Dynamu na testech a v jediném svém zápasu proti Rapidu Vídeň příliš nepřesvědčil. "Podhajský dneska chytil minimálně dva jisté góly. Za stavu 1:1, kdy chytil Smíškovi tu gólovou hlavičku, tak to bylo stále ještě hratelné," pokračoval Cipro. Kouč Jihočechů také ukázal na asi největší slabinu současného týmu: "Je to stále stejné.  Měli jsme spoustu šancí a pak přišlo něco, co se nám stalo už několikrát. Prostě standardní situace. To je šestý gól ze standardky, který jsme inkasovali. Šmarda, jeden z nejmenších hráčů na hřišti se tam dostane úplně sám před našeho brankaře."

Jihočechy v minulé sezoně často trápil fakt, že když se dostali do vedení a soupeř záhy vyrovnal, nastal velký útlum a hráči byli rázem pod tlakem. To se ale v duelu s Hradcem nestalo. Fotbalisté Dynama byli stále aktivní a v určité fázi hry byl Hradec skoro až pod drtivým tlakem. Všechno se ale během jednoho okamžiku změnilo: "Za stavu 1:1 bylo hodně do konce a ty šance jsme tam měli. Pak tam ale necháme odcentrovat hráče, který pošle přetažený centr na druhou stranu hřiště na dalšího volného hráče. Pak už bylo po zápase." Jihočeši herně rozhodně nezklamali, o to více vysoká porážka bolí. "Když to shrnu, viděli jste to sami, nedáváme góly z jasných šancí a potom prostě inkasujeme, tak jak inkasujeme. Hradec vystřelil čtyřikrát na branku a dal tři góly," řekl na závěr Cipro.

Jako již pomalu tradičně byl po skončení zápasu na Střeleckém ostrově veselejší trenér hostujícího týmu. Výjimkou nebyl ani kouč Hradce Králové Karel Krejčík. Hned na začátku svého hodnocení ale přiznal, že se vítězství jeho týmu nerodilo příliš lehce: "Úvod utkání nás nezastihl v nejlepší formě, domácí byli aktivní, naštěstí jsme jejich úvodní nápor přečkali. Postupně jsme se v utkání lepšili a v pohodě jsme pak přečkali první poločas." První poločas hosté skutečně přežili bez úhony, star do poločasu druhého byl ale pro ně jako nejčernější sen. "Nezachytili jsme první minutu druhého poločasu, kdy domácí skórovali z pokutového kopu," připomněl pro Jihočechy veselou chvilku Krejčík. I následující minuty patřili domácím hráčům, přesto ale jejich vedení netrvalo příliš dlouho: "Pak si myslím, že se ale mužstvo správně namotivovalo a správným způsobem odvrátilo ten nepříznivý stav a myslím, že absolutní disciplínou a dobře zahranými situacemi jsme domácí porazili 3:1. Kdybychom měli větší zájem dotáhnout brejky v závěru zápasu, tak jsme mohli skórovat ještě jednou nebo dvakrát."

Více než o zaslouženém vítězství hovořil Krejčík spíše o výhře šťastné: "Je pravda, že jsme měli štěstí a podržel nás brankář Podhajský. Jsem spokojen, zahrálo celé mužstvo a myslím si, že na své možnosti i nadprůměrně. Zkušení hráči dneska mužstvo vedli a v rozhodujících fázích to byli právě oni, kteří to utkání rozhodli." Kouč hostujícího celku také správně upozornil na skutečnost, že Jihočechům šlo v utkání pátého kola o hodně. "Byli jsme si vědomi toho, že Budějovice hrají jedno z nejdůležitějších utkání podzimu a proto jsme čekali, že to nebudeme mít jednoduché. Jsem proto tedy rád, že se nám povedl takovýto husarský kousek a vezeme domů tři body. Jsem spokojen," řekl s úsměvem na tváři Krejčík.

Trenér František Cipro udělal několik změn v základní sestavě. Tou nejzajímavější bylo zařazení mladého brankáře Zdeňka Křížka, kterému první start v letošní sezoně podle představ asi nevyšel. Důvody, proč ale nenastoupil zkušenější Belic, byly ale nasnadě: "Belic nechytal špatně, dostával ale hloupé góly. Křížek se mi poslední dobou zdál v lepší psychické pohodě. Na tréninku byl jistější." Po dlouhé době se v základní sestavě týmu objevil také dlouhodobě zraněný Josef Němec. Ač hrál poměrně dobře, dlouhý herní výpadek byl na jeho výkonu znát. "Němec odehrál zápas solidně. Střídat jsem ho musel, protože ho začali chytat křeče. Na to, že nehrál skoro rok, to bylo docela dobré," hodnotil František Cipro.