Fotbalisté Dynama České Budějovice zvládli na Střeleckém ostrově další zkoušku a v zápase 28. kola druhé ligy s přehledem porazili jedenáctý tým tabulky z Drnovic. Jihočeši po nervózním začátku s přibývajícími minutami stupňovali svůj tlak a odměnou jim byla branka v podání pokutového kopu Martina Vozábala. Právě situace z 41. minuty vyvolala na pozápasové tiskové konferenci vášnivou diskuzi, ve které hrál prim především hostující trenér Miroslav Kouřil: "Zásadní věc je penalta a jestliže dochází k tak zásadní věci, tak mužstvo, které má určitou svojí výkonnost, takovýto moment poté jen velmi těžko překonává. Já ale nechci teď nějak hodnotit rozhodčí, abych si sám sobě uškodil. Někdy stačí pouze penalta, aby to mužstvo vyhrálo." Vedle nepřímé kritiky rozhodčího se drnovický kouč opřel i do předváděné hry Dynama...

Reportáž a fotogalerie: SK Dynamo - 1.FK Drnovice 2:0
Ohlasy hráčů: Jakub Bureš a Jaromír Plocek

Na penaltovou situaci měli oba trenéři naprosto odlišný názor. Zatímco hostující kouč hodně pochyboval o regulérnosti celého zápasu, trenér František Cipro zůstával v naprostém klidu: "Co se týká penalty, tak podle mě byla naprosto jasná. Otázkou z mého pohledu z lavičky zůstává, jak hluboko byla ve vápně." Budějovický lodivod mohl být bez starosti i v tomto ohledu, z pohledu hlavní tribuny byl zákrok na Faldynu minimálně dva metry v hloubi pokutového území. I samotný zápas hodnotil Cipro s nadhledem. Jeho svěřenci totiž podali koncentrovaný výkon a zisk tří bodů si naprosto zasloužili. "Ze začátku zápasu tam byla taková fáze, kdy jsme byli nervózní. Nakonec jsme ale mohli vyhrát více, šance na to byly. Hosté jsou fotbaloví, mají pět šest šikovných hráčů a v poli při držení míče je vidět ta jejich kvalita. Do šance se ale prakticky dostali až v poslední minutě, kdy jejich střelu vytáhl Filipko," uznal však také Cipro sílu soupeře.
Některých skutečností ale trenér Dynana po zápase hodně litoval: "Mrzí mě, že máme Beleje zraněného, Němce zraněného, Poborského pryč a dnes se k nim přidali další dva záložníci. Hrbáč byl totiž odvezen do nemocnice s podezřením na zlomeninu (tato diagnóza se nakonec nepotvrdila, pozn. autora), avšak v lepším případě ale bude mít těžký výron kotníku. Navíc dostal v devadesáté minutě úplně zbytečnou čtvrtou žlutou kartu Plocek a nyní nám tak zbyli dva záložníci - Vozábal a Dvořák." Pár minut po skončení zápasu si s tím kouč Dynama ale těžkou hlavu nedělal: "Teď momentálně nevím jak absenci těchto pěti kvalitních hráčů v příštím zápase s Ústím nad Labem vyřeším." Přesto se ale o pár okamžiků na toto téma rozpovídal a naznačil, jak bude celou situaci v následujícím utkání řešit. "Další zápas hrajeme až od soboty za týden. Asi budu muset sáhnout do béčka nebo do dorostu. V dorostu jsou šikovní kluci, ale v sedmnácti letech je pro ně druhá liga asi ještě moc. Jinou možnost ale mít asi nebudeme. Belej s Němcem se neuzdraví, Poborský nepřijede, Hrbáč vypadá, že nebude a Plocek nebude určitě," řekl budějovický kouč.
Dvojnásobně bude Jihočechy mrzet případná absence Jiřího Hrbáče, který se po svém příchodu z B-týmu dostal do výborné formy a ve spolupráci s Jakubem Burešem vládl levé straně hřiště. "Hrbáče by byla velká škoda, protože po svém příchodu z béčka začal pravidelně hrát. Dostal šanci a jak se říká, uchopil jí za pačesy. Z těch pěti hráčů je ale v současné době právě u něj alespoň malá šance, že by mohl v Ústí nastoupit. I když o tom hodně pochybuji," dodal Cipro.

O vzruch na pozápasové tiskové konferenci se ale postaral především trenér Drnovic Miroslav Kouřil, který nenašel na zápase s Dynamem prakticky nic pozitivního. "Nechci tady nikoho z vás podceňovat. Myslím si, že všichni rozumíte fotbalu a já bych tady neměl asi cokoliv dodávat. Já jsem přijel s mužstvem, které mám. Je nás čtrnáct a snažíme se ve velice složité situaci zachránit druhou nejvyšší soutěž. Připravujeme se, jezdíme sledovat soupeře a když pak přijde zápas, tak není co dodat," zahájil Kouřil svoji ostrou řeč. Poté se pustil kritiky prakticky všeho, co se během zápasu na hrací ploše událo: "Mám čtyřiadvacet hodin k tomu, abych se nemohl vyjadřovat k výkonu rozhodčího, takže tak nemohu samozřejmě činit, abych nebyl opentlován nějakou pokutou. Co se týká hry, tak jsme udělali maximum pro úspěch. Snažili jsme se jak po stránce přístupu, tak po stránce herní. Bohužel co se týká sportovní stránky, tak hrajeme prakticky bez útoku. Ten byl dneska z naší strany hodně špatný a prakticky neohrozil soupeře." Vedle nepřímých narážek na výkon rozhodčího a na hru svého útoku, rozjel trenér Drnovic i tvrdou kritiku hry budějovického týmu: "Já blahopřeji Frantovi (F. Cipro - trenér Dynama, pozn. autora) a přeji mu, ať se mu daří. Upřímně ale řečeno bych si ale přál, aby do první ligy postoupil někdo jiný, protože si myslím, že jsou tam kvalitnější týmy. S takovouto hrou a takovýmto týmem podle mě do ligy Budějovice nepatří. Myslím si, že z ligy vypadající týmu jsou lepší než Budějovice a to neříkám jako urážku, ale spíše jako takové memento pro klub, aby nějak zareagoval."
S výroky trenéra Kouřila na tiskové konferenci asi jen málokdo souhlasil a podle toho také vypadali následující dotazy. Nejprve musel drnovický kouč reagovat na svá úvodní slova, ve kterých nepřímo tvrdil, že zápas ovlivnil výkon hlavního rozhodčího. Svou kritiku pak ale následně směřoval především na verdikt rozhodčího ohledně pokutového kopu: "Zásadní věc je penalta a jestliže dochází k tak zásadní věci, tak mužstvo, které má určitou svojí výkonnost, takovýto moment poté jen velmi těžko překonává. Já ale nechci teď nějak hodnotit rozhodčí, abych si sám sobě uškodil. Někdy stačí pouze penalta, aby to mužstvo vyhrálo." Naopak Kouřil nesouhlasil s názorem, že by jeho svěřenci hráli nějak nesportovně a záludně. Přitom ale za stavu 2:0 bylo na hrací ploše k vidění hned několik tvrdých faulů a vrcholem byla 62. minuta, kdy po třech tvrdých střetech zůstali na hrací ploše ležet Hrbáč, Vozábal a Táborský. "Já jsem v naší hře žádnou záludnost neviděl. A to, že dochází k faulům, je prostě fotbal. Záludného tam nebylo nic a pokud by tam něco bylo, tak bych si to i já sám jako trenér nějak ošetřil. Možná z nešikovnosti tam nějaké zákroky byly, ale když se podíváte na naší hru, tak my nehrajeme vůbec tvrdě. Snažíme se soupeřům vyhýbat a nedarovat jim žádné standardky," podal zajímavé vysvětlení trenér Drnovic. Zajímavý návrat na jih Čech prožil také veterán Jaroslav Schindler, který před dvěma lety krátce oblékal dres Dynama. Svůj comeback na Střelecký ostrov si ale představoval asi trochu jinak. Již v průběhu prvního poločasu uviděl za řeči žlutou kartu a peprným diskuzím s hlavním rozhodčím se neubránil ani ve druhé půli. "Jarda Schindler má pětatřicet let. A on stejně jako ostatní, kteří přijeli hrát fotbal, vidí o co jde. Mám ještě něco jiného dodávat?" dodal trochu tajemně na závěr trenér Drnovic.