Brankářský speciál 2. díl: Očima Martina Vozábala
Nálada mezi gólmany a jejich výkony se přenáší na celé mužstvo víc než cokoliv jiného. Hráči v poli totiž potřebují cítit jistotu, že se na své strážce svatyně mohou spolehnout. „My máme v tomto ohledu parádní dvojici. Pavel Kučera odvádí stoprocentní výkony, k čemuž mu hodně pomáhá právě i Zdeněk Křížek. Ten je totiž výborným parťákem a Pavlovi jeho pozici hodně usnadňuje,“ říká záložník Martin Vozábal.

Pavel Kučera. Muž, který se po svém letním příchodu stal okamžitou oporou mezi třemi tyčemi Dynama. „Kvalita gólmana se pozná v těch situacích, kdy jako mančaft potřebujeme podržet, a tyto situace on zvládá skvěle,“ míní Martin Vozábal. „Myslím, že s jeho výkony, které předvádí, můžeme být všichni spokojení,“ má jen slova chvály.

U brankářů v nejvíce sledované statistice má Pavel Kučera na svém kontě již čtyři vychytané nuly. „A co si budeme nalhávat, když nedostaneme žádný gól, tak to jsou prostě body,“ podotýká. Matematika je v tomto případě totiž jednoduchá. K vítězství „stačí“ dát jediný gól. „Třeba v utkání se Spartou nás Kůča hodně podržel,“ ohlíží se za remízou 1:1 s Letenskými špílmachr Jihočechů.

„Uvědomujeme si, že v té bráně jistota je,“ shrnuje za celý tým Vozábal a projevuje plnou důvěru ve schopnosti Pavla Kučery. Zároveň ovšem nezapomene připomenout jeden důležitý faktor. „Kříža (Zdeněk Křížek - pozn.) je výborný parťák a tím, že rozhodně není nijak závistivý a podobně, Kůčovi jeho pozici strašně usnadňuje.“

Obsazení brankářské dvojky je pro náladu v celém týmu opravdu velmi určující. „Zažil jsem už gólmany, kteří když prostě nechytali, tak byli uražení,“ šátrá v paměti. „A v tomto je právě Kříža super. To je strašně nedocenitelné, takových hráčů moc není a já si jich strašně vážím,“ vyzdvihuje českobudějovický patriot týmový duch momentálně brankáře číslo dva. „Kříža žije s mančaftem a umí se radovat z vítězství, i když třeba nechytá,“ dokládá Martin Vozábal, že na dobrých výkonech Pavla Kučery má velký podíl i jeho náhradník Zdeněk Křížek, jenž pro svého zkušenějšího kolegu spoluvytváří to nejlepší klima.


Pavel Kučera = nejlepší brankář v lize, aneb 1. díl „Brankářského speciálu“ čtěte zde


A na co se v našem „Brankářském speciálu“ můžete dále těšit?

Zdeněk Křížek: Jak snáší roli brankářské dvojky?

Pavol Švantner: Máme dva naprosto vyrovnané brankáře