Na Střeleckém ostrově proběhla tradiční tisková konference klubu před startem nového ročníku Gambrinus ligy. Za účasti předsedy představenstva Karla Poborského, trenéra Františka Cipra a kapitána A-týmu Romana Lengyela nastínili Jihočeši plány pro nadcházející ligový ročník. Hlavní cíl je podobný jako v minulých letech - vyhnout se bezprostřednímu boji o záchranu a pohybovat se v klidném středu tabulky.
Karel Poborský

Jako první se ke slovu dostal předseda představenstva Karel Poborský, který vyjádřil uspokojení nad kvalitou současného kádru. Zároveň také naznačil, v jakých vodách ligové tabulky by se Dynamo rádo pohybovalo. "Troufnu si říci, že co se týká doplnění kádru a prodloužení hostování hráčů, jsme spokojeni. To, co jsme během léta chtěli realizovat, se nám povedlo. Věřím, že mužstvo bude kvalitní a snad to nezakřiknu, když řeknu, že doufám v to, že odehrajeme poklidnou sezonu. Určitě nechceme hrát o sestup a cílem bude hrát do desátého místa. Budeme chtít obhájit příčky, které jsme vybojovali v loňské sezoně," řekl šéf klubu.

Radost mu udělal také fakt, že se vedení klubu dohodlo na pokračování spolupráce s trenérem Františkem Ciprem. "Jsem rád, že se nám s ním podařilo prodloužit smlouvu a že celý realizační tým zůstal prakticky nezměněný. Z toho pohledu věřím tomu, že letošní sezona by mohla být určitě klidnější než ta loňská. Naším cílem je začít hrát hned od úvodních kol tak, jak jsme hráli v jarní části sezony," dodal Karel Poborský.

Fotbalový klub Dynamo České Budějovice bude hrát od nové sezony stejně jako ostatní týmy Gambrinus ligy o jednu soutěž více."Startuje nová juniorská soutěž, na kterou se osobně hodně těším. Když vidím, jak k tomu jednotlivé týmy přistupují, tak si myslím, že to bude kvalitní liga. Domácí zápasy budeme hrát v pondělí od 17:00 na Střeleckém ostrově a věřím, že to bude pro diváky atraktivní," řekl dále předseda představenstva.

Velkou letní novinkou je také skutečnost, že se domácí zápasy na Střeleckém ostrově budou hrát v sobotu od 19:00, v předešlých letech se v jihočeské metropoli hrál fotbal v neděli od 17:00. Důvodů pro změnu bylo hned několik. "A-tým bude hrát v sobotu, v neděli pak Strakonice a v pondělí juniorka. A-tým jsme dali na sobotu záměrně proto, aby hráči, kteří nenastoupí k zápasu za A-tým, mohli hrát za Strakonice nebo právě za juniorku," popisoval Poborský, který nemá obavu, že by na stadion chodilo méně lidí než v neděli: "Z historického hlediska víme, že je celkem jedno, kdy se hraje. Dokonce jsme si tady dělali takový interní rozbor a při pohledu na návštěvnosti v různých termínech se ukázalo, že počet diváků na stadionu je prakticky stejný. Ti fanoušci, kteří chtějí na fotbal přijít, přijdou i v sobotu od 19 hodin. Věřím tomu, že si lidi cestu na stadion najdou. Už dlouho neplatí, že Jihočeši jsou chalupáři, kteří jsou v sobotu někde mimo město."

František Cipro: Důležité je, že tým zůstal pohromadě

František Cipro

Trenér A-týmu František Cipro navázal na slova Karla Poborského. I on potvrdil, že je rád, že klubu podařilo udržet kostru týmu pohromadě. "Některé přestupy jsme proměnili v hostování a u některých hráčů jsme jejich hostování prodloužili. Hráči jako Daněk, Rýdel a Řezníček tak u nás budou pokračovat i v letošní sezoně, a to je určitě dobře," vypočítával zkušený trenér.

Trenér budějovického týmu byl rád, že mohl několikrát s týmem vycestovat do Rakouska, kde se střetl se silnými soupeři. "S letní přípravou jsem spokojený. Nehodnotím výsledky, ale jsem rád, že jsme mohli s týmem vyjet do Rakouska na soustředění. Odehráli jsme zápasy s kvalitními soupeři a věřím, že jsme na ligu obře připraveni," dodal Cipro. Toho ale mrzí vleklé zdravotní problémy hráčů A-týmu. "Nepříjemné je, že jsme měli celou přípravu velké množství zraněných hráčů. U těch dlouhodobých rekonvalescentů jsme si mysleli, že do toho naběhnou dříve, jenže dohromady se to začalo dávat až teď na konci přípravy. Stále ale nejsme ještě kompletní, pořád nám chybí dva tři hráči. Nejvíce nás tíží to, že není stále po operaci fit Petr Javorek. Svým způsobem hry a svou rolí v týmu nám hodně chyběl a ještě bude chybět. Věřili jsme, že bude do začátku ligy fit, ale není. Snad se ale brzy zapojí do plného tréninku," řekl dále Cipro.

Ne všechno bylo ale špatně. S blížícím se startem ligy se marodka týmu začíná postupně vyprazdňovat. "Pozitivní je, že se do tréninku vrací Machovec a po osmi měsících si zahrál také útočník Stráský. Horší je to u Bakaly, který není stále úplně v pořádku a bude to trvat asi ještě déle než se uzdraví. Pokud budou ale hráči zdraví, tak budeme mít některé posty dokonce zdvojené. Například na postu levého obránce, kde jsme měli dlouhodobě problémy, přišel k Machovcovi ze Sokolova Hanzlík a zatím vypadá, nerad bych to zakřiknul, velmi dobře," řekl budějovický trenér.

Jihočechy čeká v sobotu již první zápas Gambrinus ligy, ve kterém se doma střetnou se Sigmou Olomouc. Dynamo se v úvodních kolech střetne doma s Olomoucí, pak jede do Mladé Boleslavi, přivítá doma Ostravu, jede na Spartu a v pátém kole se doma představí s mistrovským Libercem. "Nebudeme zastírat, že ten los je těžký. Hned v prvním kole nás čeká Olomouc, která se netají tím, že chce bojovat nejen o poháry, ale snad i o titul. Porazili v superpoháru Liberec a sami o sobě říkají, že mají na úvod sezony lehký los a že si věří," dodal na závěr Cipro, který by si podobně jako Karel Poborský přál, aby jeho tým na podzim navázal na dobré jarní výkony..