Křivda, rozčarování, frustrace. Fotbalisté českobudějovického Dynama přišli v jihočeském derby o výhru nad Táborskem v poslední minutě. Po gólu Lukáše Havla sice svěřenci Davida Horejše vedli 1:0, ale Presl v závěru vyrovnal. "Rozhodčí nám neuznali regulérní gól a měli jsme kopat penaltu," shodují se Lukáš Havel se Zdeňkem Křížkem. Ale nejen oni. Rozhořčení byli všichni domácí hráči i trenéři.
Lukáš Havel slaví svůj první gól za Dynamo

Zápas začal svižně a v desáté minutě se míč poprvé třepetal v síti. Wermke našel centrem zprava rozběhlého Petra Benáta, který balon usměrnil do sítě. Nepříliš dobře postavený asistent Pfeifer však posoudil spornou situaci jako ofsajdovou, a tak se pokračovalo za bezbrankového stavu. O chvíli později měli šanci hosté, ale Musiol ve velké šanci selhal. Záhy přišla série českobudějovických rohů a ten čtvrtý znamenal už opravdu vedoucí gól Dynama. Na Benátův centr si na první tyči naskočil Lukáš Havel a nedal Tomovi v brance Táborska šanci. „Tábor (Ivo Táborský, pozn. autora) mi řekl, ať si naběhnu na první tyč, že mi zablokuje hráče. To se povedlo. Pak už jsem tam byl sám a už jsem to měl jednoduché. Minule jsem se proti Pardubicím zastřeloval, teď to tam konečně padlo. Škoda, že to nebyl vítězný gól,“ míchal rozporuplné pocity stoper Dynama.

Pro dvacetiletého Havla šlo o první zásah v A-týmu, což jej samozřejmě bude něco stát do týmové kasy. „Ríša Kalod má tyhle věci pod palcem. Něco mě to stát určitě bude, ale to je příjemné placení. Škoda, že se nepodařilo i vyhrát,“ pravil vnuk slavného jihočeského fotbalisty Adolfa Havla. Na konci prvního dějství a na startu toho druhého přišly dvě hodně sporné situace. Po jednom z dalších rohů dostali Českobudějovičtí míč ve skrumáži až na brankovou čáru, možná i za ní. Rozhodčí však gól neuznal. „Byl jsem půl metru od toho. Míč byl za čárou,“ tvrdí Havel, který měl díky svému postavení ideální pozici k posouzení. „Kluci říkali, že na konci první půle jsme dali jasný gól, míč byl prý za čárou,“ doplňuje svůj zprostředkovaný poznatek brankář Dynama Zdeněk Křížek.

Ve 48. minutě přišel další problematický moment. Petr Benát se dostal ve vápně před táborského Aleše Hanzlíka, který jej nešikovně poslal k zemi. Sudí však znovu nepískal. „Měli jsme kopat jasnou penaltu po faulu na Peťu Benáta. Nevím, kam rozhodčí koukali,“ myslí si českobudějovický gólman. „Jasný faul,“ souhlasí i Havel.

Zdeněk Křížek při nástupu na trávník

Když svěřenci Davida Horejše druhý gól nepřidali, vrhl soupeř ze Soukeníku všechny síly do útoku. „Posledních deset minut do vápna létalo hodně míčů. O vyrovnání jsme si trochu koledovali, ale měli jsme závěr zvládnout. Z normálního odkopu gólmana dostaneme v poslední minutě gól. To nechápu,“ kroutil hlavou strakonický rodák v brance Dynama. „Byl to gól z ničeho, náhodně odražený míč. Preslovu střelu jsem vůbec neviděl a někdo ji navíc ještě tečoval,“ vysvětloval po zápase rozčílený Zdeněk Křížek. „Přišel centr z pravé strany, balon se po souboji odrazil na vápno, kde to osamocený Presl propálil,“ přidal svůj pohled na vyrovnání soupeře Lukáš Havel.

Českobudějovičtí tak nadále čekají na jarní domácí výhru, podruhé jí byli vzdáleni jen několik desítek vteřin. „Je to pátý nebo šestý zápas, kdy dostaneme gól v poslední minutě. To už není normální. Nemám slov,“ nebral si servítky gólman Dynama. „V derby to mrzí o to víc. Vyhráli jsme u nich a byli blízko i výhry doma. Je to strašná škoda a obrovské zklamání,“ marně hledal Křížek slova.

Nabitý program černobílých pokračuje hned ve čtvrtek, kdy hostí v souboji o čtvrtou pozici Vlašim. „Musíme si odpočinout, nabrat síly a už ve čtvrtek zase hrajeme s Vlašimí. Už musíme doma konečně na jaře vyhrát,“ burcuje střelec jediné branky Dynama v jihočeském derby. „Čekají nás poslední tři kola. Máme doma Vlašim, pak jedeme na Žižkov a končíme doma s Třincem. Jaro se nám nepovedlo, po bodu za remízy to přibývá pomalu. Pokusíme se ještě zabodovat alespoň o čtvrté místo,“ uzavřela frustrovaná jednička českobudějovického týmu.

Bod jsme proti Táborsku nechtěli, věděl Roman Wermke (14.5.2017)

Dlouho to vypadalo, že Dynamo stejně jako na podzim získá tři body za výhru 1:0. Jenže v poslední minutě utkání napálil míč střídající Antonín Presl a bylo srovnáno. Dynamo po většinu času kontrolovalo hru, ale o všechny body přišlo až v závěru. Jediným domácím přesným střelcem byl hlavičkující Lukáš Havel. Ve čtvrtek hostí Dynamo Vlašim.