V tréninkovém areálu Dynama na Složišti se uskutečnil premiérový ročník turnaje Akademie cup o pohár Karla Poborského. Do Českých Budějovic se sjeli ti nejtalentovanější fotbalisté z akademií i klubů, kteří během třídenního setkání odehráli na 31 zápasů. Finálové střetnutí ovládli mladíci z Regionální fotbalové akademie (RFA) Moravskoslezského kraje, kteří porazili domácí výběr Jihočechů.

Areál budějovického Dynama na Složišti je po pražském Strahově druhým nejlepším tréninkovým centrem v České republice. Nově vzniklému turnaji fotbalových akademií se tedy dostalo výborného zázemí a hracích ploch, na nichž se během tří dnů předvedlo dvanáct týmů.

Mladí hráči ročníku 2002 se na jihu Čech ukázali v tom nejlepším světle. A mezi vysokou konkurencí se neztratily ani naděje Jihočeského kraje, které na turnaji vybojovaly skvělé druhé místo. Ve finálovém zápase narazil domácí tým na RFA Moravskoslezského kraje, který po vyrovnaném prvním poločase převzal nadvládu na hřišti a zvítězil vysoko 4:1. Putovní pohár Karla Poborského tak putuje z Českých Budějovic až do daleké Karviné.

Karel Poborský předává pohár vítěznému týmu. Foto: FAČR

Právě jihočeský patriot Karel Poborský převzal nad celou akcí záštitu. „V rámci akademií se snažíme mít ty nejlepší hráče, které kraj v dané kategorii nabízí. Měli jsme tady mezi hosty i týmy Sparty, Slavie nebo Mladé Boleslavi, což jsou vesměs kluby, kde to dělají mimo akademii nejlíp,“ vysvětlil Poborský, podle něhož první ročník turnaje splnil svůj účel. „Konfrontace v daném kategorii byla maximální a určitě nám ukázala, že je tady spousta šikovných kluků a že směr, kterým jdeme, tedy že netlačíme úplně na výsledek, je správný. Jsme rádi, že tento turnaj proběhl a doufáme, že se z něj stane každoroční tradice,“ vyjádřil svou spokojenost stříbrný medailista z Eura 96.

S průběhem turnaje Akademie cup na Složišti byl spokojen i Sportovně-technický ředitel FAČR Michal Prokeš. „Touhu vyhrát přenechme hráčům. Trenéři by měli primárně sledovat jiné parametry. Měli by především vyhodnotit, kam se hráč z hlediska svých možností za rok posunul a co zvládl v individuálních dovednostech i týmové souhře. To jsou parametry, které dnes ve světě určují úspěch hráče,“ přiblížil záměr fotbalových akademií i samotného turnaje Prokeš.

1. ročník turnaje Akademie cup o pohár Karla Poborského

Vítěz: RFA Moravskoslezského Kraje (Karviná)

Finalista: RFA Jihočeského kraje (České Budějovice)

Tým s nejlepšími individuálními herními dovednostmi: RFA Olomouckého kraje (Olomouc)

Tým s nejlepší herní odvahou: RFA Jihomoravského kraje

Tým s nejlepší výstavbou hry od brankáře: 1. FC Slovácko

Tým s nejlepším chováním hráčů v osobních soubojích: Slavia a RFA Olomouckého kraje

Tým s největší snahou o konstruktivní řešení obranných zákroků: RFA Jihomoravského kraje

Účastníci 1. ročníku Akademie cup: RFA Moravskoslezského kraje, AC Sparta Praha, RFA Olomouckého kraje, SK Slavia Praha, RFA Olomouckého kraje, 1. FC Slovácko, RFA kraje Vysočina, FK Mladá Boleslav, RFA Pardubického kraje, RFA Plzeňského kraje, RFA Ústeckého kraje, RFA Jihočeského kraje.