Až šest hráčů základní sestavy zřejmě bude chybět Dynamu na cestě do dalekých Vítkovic. Tři zranění, tři vykartovaní a Jihočechy čeká na půdě posledního celku náročné pořízení. Domácí hrají o všechno, černobílí se konečně dostali na vítěznou vlnu. Utkání vloženého 24. kola startuje ve středu v 17 hodin.

MFK Vítkovice
www.mfkv.cz

SK Dynamo ČB
www.dynamocb.cz
16. místo (18 bodů)
Postavení v tabulce
6. místo (35 bodů)
21:41
Skóre
34:22
Libor Žondra (4 góly)
Tomáš Mrázek (4 góly)
Nejlepší střelec
Jakub Pešek (5 gólů)
Ivo Táborský (5 gólů)
Elvis Mashike (5 gólů)
Libor Žondra (7 ŽK)
David Mikula (7 ŽK)
Žluté karty
Patrik Čavoš (5 ŽK)
Libor Žondra (1 ČK)
Martin Honiš (1 ČK)
Červené karty
Jakub Pešek (1 ČK)
Josef Květoň (6)
František Chmiel (2)
Čistá konta brankařů
Jindřich Staněk (4)
Zdeněk Křížek (3)
Třinec – Vítkovice 0:0
Poslední zápas
Dynamo – Sokolov 4:1

MFK Vítkovice působí po svém návratu do druhé nejvyšší soutěže druhým rokem ve Fortuna národní lize a opět bojují o záchranu. V minulé sezoně boj o udržení zvládly, v probíhajícím ročníku to s MFK moc dobře nevypadá. Tým s druhým nejhorším útokem i obranou je v tabulce po třiadvaceti kolech poslední s osmnácti body a na čtrnáctý Frýdek ztrácí čtyři body. Má však utkání k dobru. Po dvou porážkách mužstvo kouče Ludevíta Grmely naposledy uhrálo bezbrankovou remízu v Třinci, na jaře to byl však teprve pátý bod pro Vítkovické.

Velkou zásluhu na něm měl brankář Josef Květoň, jenž drží vítkovické šance na záchranu a v probíhajícím ročníku už šestkrát vychytal čisté konto. Obrana stojí a padá společně s ostříleným kapitánem Davidem Mikulou. V záložní řadě vyniká zkušený třicátník s ligovými zkušenostmi Tomáš Okleštěk, své už má odehráno i Martin Motyčka. V útoku se pere exhradecká věž Libor Žondra, nejlepší střelec a zároveň netrestanější hráč mužstva. Vítkovičtí mají k dispozici dopředu ještě rovněž ostřílené borce Vladimíra Mišinského a Tomáše Mrázka, jenž skóroval čtyřikrát jako Žondra.

Dynamo už zase vyhrává. Po vítězství ve Frýdku-Místku uspěli Jihočeši také poprvé na jaře doma, když na Střeleckém ostrově přehráli Sokolov 4:1. Branky padaly po pěkných akcích, prosadili se čtyři různí hráči a dobrou formu potvrdili klíčoví muži poslední dní – Havel, Mashike, Javorek či Hašek s Peškem. Dařilo se i ostatním favoritům, takže se černobílí v tabulce neposunuli. Nicméně odskočili zhuštěnému středu tabulky a od čtvrtých Pardubic jsou na rozdíl čtyř bodů.

Dobrou formu pojedou Českobudějovičtí potvrdit do Vítkovic, kterým na podzim uštědřili šestibrankový debakl. Trenéři však budou mít velké problémy se složením sestavy. Kvůli zranění jsou mimo hru Řezáč, Sajčič a Wermke. Proti Sokolovu navíc dostali žluté karty Novák, Hašek a Mashike a pro všechny tři jde o čtvrtý žlutý karetní trest v této sezoně. Pozitivem alespoň je, že po trestu za karty se vrací kapitán Jiří Kladrubský. Možností tak David Horejš se svými asistenty nemá mnoho, do Vítkovic tak minimálně na lavičku pojede určitě i několik mladíků.

Vzájemné zápasy:
Vzájemná bilance obou celků se datuje až do roku 1991, kdy se potkávaly v první lize. To byla také doba, kdy MFK získalo doposavad jediná vítězství nad Dynamem. Vítkovice naposledy porazily Jihočechy v roce 1993, od té doby vyhráli černobílí osmkrát a třikrát se body dělily. V minulém ročníku Horejšův tým vyhrál ve druhém kole doma 1:0, v podzimní předehrávce pak ztratil vítězství v poslední minutě. V aktuálním ročníku zapsalo Dynamo proti Vítkovicím nejvyšší výhru v sezoně, když soupeře poslalo domů s šestibrankovým přídělem.

Poslední vzájemné utkání – 1. 10. 2017 – 10. kolo FNL:
SK Dynamo ČB - MFK Vítkovice 6:0 (4:0)
Branky: 3. Cverna (vla.), 16. Pešek, 27. Prajza (vla.), 42. Řezáč, 62. Čavoš, 69. Havel. Bez karet. Rozhodčí: Houdek – Podaný, Polák Diváků: 1176.
Sestava Dynama: Staněk – Řezáč, P. Novák, Havel, Kladrubský – Wermke, Javorek, Čavoš (71. Benát), Pešek (68. Pouček) – Kadula (64. Moravec), Táborský.
Sestava Vítkovic: Nemrava – Cverna, Mikula, Twardzik, Prajza – Urbančok, Motyčka, Ožvolda (74. Dramé), Vasiljev – Mišinský (66. Kučera), Mrázek (66. Szotkowski).

Ostatní zápasy 24. kola:
Hradec Králové - Olympia24. 4. 201818.10
Frýdek-Místek - Příbram25. 4. 201817.00
Pardubice - Táborsko25. 4. 201817.00
Znojmo - Třinec25. 4. 201817.00
Sokolov - Varnsdorf25. 4. 201817.00
Opava - Žižkov25. 4. 201818.00
Ústí nad Labem - Vlašim25. 4. 201818.00

Utkání 24. kola Fortuna národní ligy začíná ve středu v 17 hodin na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži. Utkání bude jako hlavní sudí řídit Jan Mikyska, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Tomáš Batík a Jan Dohnálek.