Jednu z posledních šancí na záchranu mohli vykřesat fotbalisté Dynama České Budějovice v sobotu na Střeleckém ostrově, kdy přivítali Tescomu Zlín. Jihočeši byli po celou dobu zápasu aktivnějším týmem, branky se ale nedočkali, a tak se jim možnost záchrany v první lize snížila na nejmenší možné minimum. I trenér Dynama František Cipro si po skončení zápasu uvědomoval, že šance na záchranu je již jenom teoretická: "Stát se může ale lecos. Obzvlášť v letošním ročníku ligy jsou některé výsledky opravdu zajímavé a každý může porazit každého." I tento fakt ale nic nemění na tom, že Dynamo je nyní prakticky v neřešitelné situaci a od pádu do druhé ligy ho dělí jen malý krůček.

Do hodnocení zápasu se jako první pustil Pavel Hapal, který mohl být nad míru spokojen. Jeho mužstvo uhrálo kýženou remízu a udělalo tak důležitý krok k zachování prvoligové příslušnosti. "Pokud někdo čekal krásný fotbal se spoustou šancí, tak já ne. Oba týmy dnes hráli o záchranu a to se na jejich výkonu muselo projevit. My jsme věděli, že pokud neprohrajeme, tak budeme velmi blízko k záchraně. To se nám podařilo a já jsem spokojen," hodnotil po zápase kouč Moravanů. Zlín spoléhal především na precizní obranu. Pavel Hapal dobře věděl, že Jihočechům nezbývá nic jiného, než hrát aktivně a útočně. "Budějovice museli hrát dopředu, vytvořily se dvě nebo tři velké šance, nastřelily dvě břevna, a proto jsem rád, že jsem udrželi nerozhodný výsledek. Na našem mužstvu bylo znát, že bylo trochu v psychickém útlumu, naši hráči totiž nejsou zvyklí hrát do posledních kol o záchranu," řekl dále Hapal.

Taktiku pro zápas se Zlínem lehce poodkryl i kouč Jihočechů František Cipro, který při hodnocení nevydařeného zápasu jen velmi těžko hledal slov: "Chtěli jsem využívat křídelních prostorů, těch pár akcí, které jsme především po pravé straně měli, ale za zmínku ani nestojí. V zápase jsme také zahrávali nespočetně rohů, ale proti vysoké stoperské dvojici Koubský - Kroča jsme se prakticky neprosadili." Již před zápasem mohl trenér Dynama vytušit, jak se bude utkání vyvíjet a s čím fotbalisté Zlína do Budějovic přijedou. "Soupeř dobře zahustil obranu a střed hřiště. V útoku vlastně zbyl osamocený Klinka. Fotbalisté Zlína především ke konci zápasu dobře kouskovali hru, což se nám například nepodařilo minulý týden v Blšanech," popisoval zklamaný Cipro.

Konec sezony se blíží a právě sobotní zápas hodně napověděl o šancích obou týmů. Spokojenějším mohl být pochopitelně Pavel Hapal, jehož mužstvo na jihu Čech vybojovalo důležitý bod, který Moravany hodně přiblížil k zachování prvoligové příslušnosti. "Nyní to máme ve svých rukou. Věřím, že závěr ligy zvládneme a že se udržíme," řekl spokojeně trenér, který v nedávné minulosti v Dynamu působil jako hráč. "Když jsem tady byl, tak jsme právě vykopali postup z druhé ligy. Sestup nikomu nepřeji a obzvlášť Budějovicím. I proto, že jsem stále registrovaným hráčem Budějovic," sdělil kuriózní informaci Hapal. Trenér moravského týmu musel také obhajovat tvrdost svých svěřenců. Lékaři Dynama měli totiž v zápase hodně napilno - "zasahovat" museli celkem desetkrát. "My se o agresivní hru snažíme v každém zápase, rozhodně si ale někdo nemůže myslet, že já jako trenér nabádám hráče k tomu, aby zranili protihráče," řekl na závěr Hapal.

To Františku Ciprovi nezbývá nic jiného, než přemýšlet nad složením týmu pro nadcházející středeční zápas. "Již před utkáním jsme měli spoustu zraněných, dnes k nim přibyl Kulič se zlomeným nosem, Adam s tržnou ránou na hlavě a také Pončák, který má možná zlámaný kotník." Jedno ale kouč Dynama ví jistě, středeční sestava týmu bude asi o dost jiná než ta se Zlínem: "Budou hrát ti fotbalisté, se kterými počítám pro příští sezonu. Určitě nebude hrát Lafata a několik dalších hráčů." Velkou čáru přes rozpočet dělá ale Ciprovi B-tým, ze kterého by chtěl mladé nadějné fotbalisty ve středu zkoušet. "V první řadě máme problém se zraněními a také je hloupé, že béčko bojuje o záchranu. I proto zítra do Strakonic některé hráče z áčka pošleme," připomněl Cipro nedělní derby mezi Strakonicemi a Dynamem "B".