Zápas Opava - SK Dynamo

První jarní utkání na domácí půdě bylo pro Opavu po čtyřgólovém přídělu na Letné z těch, kdy mají hráči nůž na krku. Jen vítězství totiž mohlo dát Slezanům alespoň částečný klid v boji o udržení nejvyšší soutěže.

Zápas však domácí nezačali tradičním náporem . Středová řada málo udržela míč na svých kopačkách a balony, které hledaly Onderku nebo Puháka otočené zády k brance a osobně střežené Pejšou a Pennerem bylo těžké proměnit v kloudnou akci. Poprvé po rohovém kopu ve 2. minutě hlavou seřizoval mířidla Onderka , ale vysoko přestřelil. Hosté naopak v přechodu do útoku nepostrádali kombinační lehkost a v 10. Obšitník poprvé ukázal jak jednoduchý je fotbal. Kolmou přihrávkou šajtlí uvolnil Váchu, ale jeho střelu k bližší tyči Vorel kryl.

V 15. pomohl domácímu týmu vlastním gólem Káník. Szkukalkův prudký centr proletěl malým vápnem a nikým neobtěžovaný Káník s přehledm trefil k tyči - 1:0! Jenže Opava se dlouho neradovala, Kamas prohrál osobní souboj a míč se dostal k Polomskému, který neváhal a bez přípravy z 22 metrů levačkou poslal Vorlovi nechytatelnou navštívenku. Ta putovala od břevny za brankovou čáru - 1 : 1.

Po střele Sedláčka ve 29. vedle měl o dvě minuty později na druhé straně obrovské problémy se záludnou střelou Jukla domácí Vorel, ale z růžku jeho střelu vytáhl. ještě ve 42. po centru Jukla měl výbornou pozici ke střelbě hlavou Polomský, ale trestuhodně nezamířil mezi tyče. Opavané se na nic pořádného nezmohli, ale ve 44. se radovali z gólu do šatny. Po Onderkově prudkém centru na malé vápno se zdálo, že Štefka si chtěl zpracovat míč, ale odskočil mu před opuštěnou branku do ofsajdu Puhákovi. (Po utkání na videu však bylo vidět, že míč se k Puhákovi odrazil od kolena Drahoráda!) Puhák doklepl míč do sítě a přestože pomezní Gulajev měl praporek nad hlavou Liba k němu doběhl a gól uznal - 2 : 1!

Ani gól do šatny však žlutomodré nevyburcoval k lepšé hře. Naopak už po čtyřech minutách bylo srovnáno. Jukl zahrával trestný kop od pomezní čáry, Vorel se zaběhl podívat jak vypadá penaltový puntík a tak na Pěničku zívala prázdná branka - 2 : 2 !

Potřetí mohla jít Opava do vedení v 55. , když Sedláčkova komice dostala do úniku Puháka. ten udělal brankáři drobnému kličku na levačku, u úhlu mířil k bližší tyči, ale tam skluzem včas dojel výborný Pěnička.

V samotném závěru utkání se snažili Opavané Jihočechy "zamknout" a snaha jim nakonec přinesla všechny tři body. V 87. se zasekávačkou v pokutovém území uvolnil Puhák, levačkou trefil do levé tyče a míč se kutálel po brankové čáře ke druhé tyčce. Tam ve skluzu dojel Onderka a zajistil domácím velice důležité vítězství.


Ohlasy trenérů

Jiří Bartl (Opava): "Soupeř nás překvapil aktivní hrou a těžko jsme se kombinačně prosazovali. Skóre se vyvíjelo jednou pro nás, podruhé byly nahoře České Budějovice. V závěru jsme udělali vše pro vítězství a štěstěna stála při nás. Hráči dnes podrželi Vorla, na jeho vrub padají oba góly."

Pavel Tobiáš (Č.Budějovice): "Bylo to rušné a kvalitní utkání. Je smutné, že takový výkon nám nepřinesl body. Přesto hráče pochválím. Opava hrála dnes o život a bylo to cítit. V závěru si za tlak gól zasloužila."