Zlatou tečku za úspěšnou sezonou udělají českobudějovičtí fotbalisté v sobotním utkání 30. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, kdy jako jistý vítěz soutěže budou zajíždět na hřiště Třince. S nejvzdálenějším soupeřem Jihočeši nikdy neprohráli. Udrží tuto bilanci i po sobotě? Utkání startuje v 15 hodin.

FK Fotbal Třinec
www.fotbaltrinec.cz

SK Dynamo ČB
www.dynamocb.cz
9. místo (36 bodů)
Postavení v tabulce
1. místo (69 bodů)
34:39
Skóre
57:22
René Dedič (8 gólů)
Nejlepší střelec
David Ledecký (17 gólů)
Imrich Bedecs (8 ŽK)
Žluté karty
Petr Javorek (6 ŽK)
Matěj Schwendt (1 ČK)
Červené karty
Filip Havelka (1 ČK)
Jiří Adamuška (7)
Michal Bárta (1)
Čistá konta brankařů
Jindřich Staněk (10)
Zdeněk Křížek (3)
Brno – Třinec 5:0
Poslední zápas
Dynamo – Varnsdorf 3:0

FK Fotbal Třinec je tradičním druholigovým celkem, který má ve druhé nejvyšší soutěži odehráno celou řadu sezon. Ta v sobotu končící je pro FK Fotbal aktuálně šestou v řadě. Minulý ročník byl pro slezský celek jeden z nejúspěšnějších v posledních letech, když skončil na pěkném pátém místě. V sezoně 2018/19 drží tým trenéra Tomáše Jakuse devátou příčku se šestatřiceti body. Střed tabulky třineckým fotbalistům patří zejména díky úspěšnému jaru. V posledním kole mohou Třinečtí ještě předskočit osmé Vítkovice, teoreticky se na ně ještě mohou dotáhnout Sokolov s Prostějovem.

Pozici prvního brankáře převzal po zkušeném Palečkovi o dvanáct let mladší Jiří Adamuška. Stěžejními postavami třineckých zadních řad jsou Jiří Janoščín či Imrich Bedecs, jenž ale naposledy v Brně dostal osmou žlutou kartu, a tak si v sobotu nezahraje. Hru před obránci zpravidla čistí dvojice Vaněk-Samiec, zadáci Dynama si budou muset dávat pozor na ofenzivní choutky Janošíka či Omasty. Nesmí zapomínat ani na Lukáše Buchvaldka, jenž také krátce působil pod Černou věží. V útoku je jasnou jedničkou vytáhlý slovenský forvard René Dedič, s osmi góly nejlepší kanonýr týmu.

Českobudějovické Dynamo jakožto jistý vítěz FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY válí i po jistotě postupu. Tentokrát odnesl pohodu Jihočechů severočeský Varnsdorf, který při mistrovských oslavách příliš nevzdoroval a černobílí v poklidu zvítězili 3:0. Následně přebrali pohár pro vítěze soutěže a pamětní medaile. Úspěšnou sezonu zakončí Horejšovi svěřenci v dalekém Třinci, kde se v případě bodového zisku mohou přehoupnout přes hranici sedmdesáti bodů za sezonu.

Osvědčená sestava se pro závěrečný duel zřejmě příliš měnit nebude. Chybět by v ní tedy neměl ani stoper Pavel Novák, který jako jediný zatím nechyběl jedinou minutu v průběhu celé sezony. Určitě však nenastoupí Mršič s Marečkem, kvůli čtyřem žlutým kartám nenaskočí ani Patrik Čavoš.

Vzájemné zápasy:
Bilance obou celků ze vzájemných duelů je naprosto jednoznačná. Společně odehrály jedenáct utkání a Třinec v nich Dynamo nikdy neporazil. Devět vítězství počítají černobílí, až oba duely v minulé sezoně skončily nerozhodně. V prvním kole právě končícího ročníku padaly na Střeleckém ostrově branky až po změně stran. Domácí vedli díky Mršičovi, za Třinec vyrovnal Dedič, ale Táborský se Šplíchalem v závěru rozhodli.

Poslední vzájemné utkání – 22. 7. 2018 – 1. kolo F:NL:
SK Dynamo ČB – FK Fotbal Třinec 3:1 (0:0)
Branky: 54. Mršič, 86. Táborský, 90+2. Šplíchal – 67. Dedič. ŽK: Reintam (TRI). Rozhodčí: Houdek - Ratajová, Šimáček. Diváků: 1563.
Sestava Dynama: Křížek – Kladrubský, L. Havel, P. Novák, Helešic – Čavoš (73. Havelka), Gebert – Kovaľ (79. Šplíchal), Javorek, Mršič – Pouček (68. Táborský).
Sestava Třince: Paleček – Ilko, M. Čelůstka (C), Reintam, Bedecs, Janoščín – Omasta (61. Janošík), R. Vaněk I. (78. Mravec), Samiec, Šumbera (79. Velner) – Dedič.

Ostatní zápasy 30. kola:
Varnsdorf - Znojmo25. 5. 201915:00
Vítkovice - Pardubice25. 5. 201915:00
Hradec Králové - Táborsko25. 5. 201915:00
Chrudim - Žižkov25. 5. 201915:00
Vlašim - Prostějov25. 5. 201915:00
Jihlava - Brno25. 5. 201915:00
Sokolov – Ústí nad Labem25. 5. 201915:00

Utkání 30. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY začíná v sobotu v 15 hodin na stadionu Rudolfa Labaje v Třinci a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži. Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Karel Hrubeš, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Vít Melichar a David Hock.