Pravé finále na konec. Fotbalisté českobudějovického Dynama zakončí podzimní část první ligy v pražském Edenu, kde vyzvou k souboji mistrovskou Slavii, která zároveň vede tabulku. Favorit je jasný. Přesto trenér českobudějovického týmu věří, že jeho tým může v současném rozpoložení v utkání uspět. Povede se to Jihočechům? To se uvidí v neděli od 17 hodin.

SK Slavia Praha
www.slavia.cz

SK Dynamo ČB
www.dynamocb.cz
1. místo (51 bodů)
Postavení v tabulce
7. místo (30 bodů)
41:3
Skóre
32:29
Tomáš Souček (8 gólů)
Nejlepší střelec
Ivan Schranz (6 gólů)
Jan Bořil (5 ŽK)
David Hovorka (5 ŽK)
Žluté karty
Pavel Novák (6 ŽK)
David Ledecký (6 ŽK)
Josef Hušbauer(1 ČK)
Lukáš Masopust (1 ČK)
Červené karty
Jiří Kladrubský (1 ČK)
Tomáš Sivok (1 ČK)
Ondřej Kolář (15)
Čistá konta brankařů
Jaroslav Drobný (4)
Liberec – Slavia Praha 0:3
Poslední zápas
Dynamo ČB – Příbram 2:0

SK Slavia Praha zažívá parádní období. Asi nejlepší za poslední roky. Úřadující tuzemský šampion vede českou nejvyšší soutěž o čtrnáct bodů před druhou Plzní. Jako jediný v první lize ještě neprohrál. Má impozantní skóre 41:3 a svou hrou baví fanoušky. Nejen ty své. Vedle působení v české lize odehráli svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského i základní skupinu Ligy mistrů, kde si počínali proti gigantům jako FC Barcelona, Inter Milán a Borussia Dortmund více než zdatně. A i když v soutěži šampionů nepostoupili do jarních bojů, jejich hra vzbudila všeobecné nadšení a chválu od soupeřů.

V kádru Slavie nehledejte nejlepšího střelce soutěže. Nenajdete tam ani top nahrávače nebo kreativního génia. Čím se Slavie může chlubit, to je šířka a kvalita jejího kádru, kdy může postavit i dvě jedenáctky a v obou případech bude považována za favorita duelu. Nejsledovanějším mužem v týmu je aktuálně Tomáš Souček. Je to opora nejen Slavie, ale i tuzemské reprezentace a hráč, jehož jméno je nejvíce skloňované s rekordním přestupem z české ligy. A je to právě Tomáš Souček, defenzivní záložník, který je nejlepším střelcem týmu. A když připočteme přihrávky, tak i nejproduktivnějším hráčem Sešívaných. Strach jde ale jinak z více hráčů, o čemž se přesvědčilo Dynamo i v první vzájemném duelu této sezony, které Sešívaní vyhráli 3:0. Navíc se tým z Vršovic může opřít o skvělé domácí publikum, které ho v posledním utkání sezony požene dopředu.

Českobudějovické Dynamo zažívá podzim snů. I proto se trenér David Horejš nemusí bát nahlas vyslovit, že v současném rozpoložení může jeho tým na Slavii uspět. „Chceme se poučit z věcí, co jsme udělali špatně v prvním vzájemném zápase, a když se z toho poučíme, jsme schopní se porvat o co nejlepší výsledek i v Praze. Bude to chtít od všech nadstandardní výkon a budeme potřebovat i trochu štěstí,“ míní vládce českobudějovické lavičky. Ano. Dynamo v posledních osmi duelech v řadě neprohrálo, přičemž sedm z toho vyhrálo. Ještě lepší bilanci týmu „kazí“ remíza na hřišti Sparty. V tabulce jsou Jihočeši na sedmém místě a jen skóre je dělí od místa v první elitní skupině, která si v závěru jara zahraje o titul.

„Viděl jsem Slavii v týdnu v zápase v Dortmundu. U videa jsme ale rozebírali hodně jejich utkání. Mají velkou kvalitu, víme, že i s Borussií odehráli super zápas, ale s námi to bude úplně jiné utkání,“ upozorňuje David Horejš, který připomněl, že své hráče musí připravit na řadu variant, které může Slavia hrát. Její sestava je totiž hodně nečitelná. „Jsem přesvědčen, že v posledním utkání podzimu nastoupí v nejsilnější možné sestavě. Jenže co to je nejsilnější možná sestava,“ zamýšlí se David Horejš a připomíná, že i Lukáš Provod, který patřil na jihu Čech ke klíčovým hráčům, na Slavii spíše střídá.

V nejsilnější možné sestavě ale naopak nebudou moci nastoupit hosté. Obejít se musí bez vykartovaného Tomáše Sivoka. Jak nahradí stabilní a důležitý článek své defenzivy? „Máme nějaké řešení, abychom se prezentovali určitým způsobem. Věřím, že se nám podaří vybrat taková sestava, která bude konkurenceschopná,“ přidává David Horejš. O tom, jestli se na stoperu ukáže Jiří Kladrubský, Pavel Novák, Jiří Kulhánek nebo třeba úplně někdo jiný, se tak dá zatím jen spekulovat.

Vzájemné zápasy:
Celkem spolu v nejvyšší soutěži oba celky odehrály 37 zápasů. Bilance je drtivě kladná ve prospěch slávistického týmu. Pražané vyhráli 23 utkání. Sedm jich skončilo remízou a stejný počet dokázalo vyhrát Dynamo. Nejvyšší výhra ve vzájemných duelech jde za Slávií. V roce 2003 zvítězila 6:1.

Poslední vzájemné utkání – 16. 8. 2019 – 6. kolo Fortuna ligy:
Dynamo ČB – Slavia Praha 0:3 (0:0)
Branky: 48. Stanciu, 76. Olayinka, 84. Škoda. Rozhodčí: Julínek - Dobrovolný, Podaný. ŽK: Novák, Táborský - Kúdela, Zelený. Diváků: 6681 (vyprodáno). Dynamo ČB: Staněk - Čolič, Havel, Novák, Kladrubský (79. Helešic) - Schranz, Javorek, Provod, Čavoš (70. Táborský), Mršič (61. Brandner) - Ledecký. Slavia: Kolář - Coufal, Hovorka, Kúdela, Zelený - Masopust (65. Van Buren), Souček, Hušbauer, Stanciu (78. Traoré), Olayinka - Hilál (76. Škoda). Trenér: Trpišovský.


Ostatní zápasy 20. kola:
Mladá Boleslav – Jablonec13.12. 201918:00
Liberec – Karviná14. 12. 201914:30
Olomouc - Bohemians14. 12. 201914:30
Zlín – Opava14. 12. 201914:30
Příbram – Slovácko14. 12. 201914:30
Ostrava – Sparta Praha 14. 12. 201917:00
Plzeň – Teplice15. 12. 201914:30

Utkání 20. kola FORTUNA:LIGY začne v neděli v 17 hodin na Sinobo stadium a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži. Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Pavel Franěk. Na čarách mu budou pomáhat Jakub Vlček a Pavel Mojžíš.