Minulý týden se rozjel další ročník české FORTUNA:LIGY a nechybělo u toho ani Dynamo, které si v Ďolíčku na úvod poradilo s Pardubicemi a ukončilo půst na hřištích soupeře, který trval od května roku 2021. Pokud ale chce uspět i v dalším zápase, premiérovém domácím, musí se soustředit a snažit ještě o něco více. Na Střelecký ostrov totiž v neděli v 16:00 přijede pražská Sparta.

Statistiky


SK Dynamo ČB
www.dynamocb.cz

AC Sparta Praha
www.sparta.cz
3. místo (3 body)
Postavení v tabulce
12. místo (0 bodů)
2:0
Skóre
1:2
Hellebrand, Králik (1)
Nejlepší střelci
Daněk (1)
Hora (1)
Nejvíce asistencí
Čvančara (1)
Pardubice – Dynamo 0:2
Poslední ligový zápas
Sparta – Liberec 1:2
V
Forma
P

Začátek sezony jako z hororu

Třetí místo v loňském ročníku FORTUNA:LIGY a postup do kvalifikace o Evropskou konferenční ligu nepředstavovalo cíl, který si vedení pražské Sparty před startem 1. kola dalo. Ještě před koncem sezony skončil na lavičce letenského týmu kouč Pavel Vrba, kterého nahradil dánský trenér Brian Priske. Sparta vloni předváděla kolísavé výkony, které jí však stačili na místenku ve skupině o titul. Tam Sparta dokázala porazit Slavii a Baník, remíza s Hradcem a prohry s Plzní a Slováckem jí ale nijak výrazně v cestě za lepším umístěním nepomohly. Sparta se dostala také do finále MOL Cupu, kde nestačila na Slovácko. S Dynamem hrála celkem dvakrát, z čehož jednou vyhrála na domácím hřišti 1:0 a podruhé s ním venku remizovala bez branek. Na Střeleckém ostrově sparťané vyhráli v lize naposledy v roce 2015 výsledkem 1:3.

Tak, jak tomu bývá zvykem, i během tohoto letního přestupového období se toho ve Spartě událo až, až. Klub opustila většina hráčů formou hostování, od Polidara, který šel do Jablonce, přes Trávníka, jenž se upsal na dobu určitou Slovácku, a Součka, který posílil Brno, až po Hanouska, který zamířil do tureckého Gaziantepu. Opačným směrem, tedy na Letnou, přišli Jaroslav Zelený z Jablonce, Jan Mejdr z Hradce Králové, Kryštof Daněk z Olomouce, Lukáš Sadílek ze Slovácka nebo dánský stoper Asger Sørensen z Norimberku. Výraznou posilu představuje také český útočník Jan Kuchta. Někdejší kmenový hráč rivalů ze Slavie přišel do Sparty na hostování z Lokomotivu Moskva.

Pokud některý český tým nechce o startu sezony ani mluvit, bude to Sparta. Ta po celkem povedené přípravě, ve které porazila Duklu Praha, Opavu nebo chorvatskou Rijeku, začala ročník kvalifikací o Evropskou konferenční ligu proti norskému Vikingu. Po domácí remíze 0:0 a porážce 1:2 z jeho hřiště se ale se sny o postupu musela rozloučit. Lepší písnička se nehrála ani v úvodním kole české nejvyšší soutěže, ve které sparťané doma přivítali Liberec. Po trefě Frýdka z přímého kopu a vlastní branky Zeleného prohrávala po 19 minutách už o dva góly a sebrat se nedokázala. Daněk sice ve druhé půli snížit, další změna skóre se ale nekonala. V závěru ještě viděl červenou kartu za hrubý faul na libereckého gólmana útočník Kuchta, který bude Spartě chybět po dobu pěti zápasů.

Poslední vzájemné utkání (F:L, 20. kolo) – 5.2.2021:
SK Dynamo ČB – AC Sparta Praha 0:0 (0:0)
ŽK: Hora - Pavelka. Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Podaný.
Sestava Dynama: Šípoš – Čolić, Králik (C), Havel, Skovajsa – Hora, Valenta – Van Buren, Škoda, Mršić (90. Vais) – Mihálik (90+1. Brandner).
Sestava Sparty: Holec – Wiesner, Čelůstka, Panák, Polidar – Sáček (64. Pavelka), Krejčí ml. – Haraslín (90. Patrák), Dočkal (C) (75. Karabec), Pešek (75. Minčev) – Hložek.

Utkání 2. kola FORTUNA:LIGY mezi Dynamem a Spartou začíná v neděli v 16:00 na Střeleckém ostrově a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži. Zápas bude jako hlavní rozhodčí řídit Zbyněk Proske, na čarách mu budou asistovat Ivo Nádvorník a Lukáš Machač.