Brankářský speciál 3. díl: Očima Pavola Švantnera
Jestliže má někdo hodnotit muže v rukavicích, je tím nejpovolanějším. Na brankáře v Dynamu totiž nedohlíží nikdo jiný, než Pavol Švantner. Vede jejich tréninky a stará se o kompletní přípravu svých svěřenců. „V Dynamu působím již delší dobu a musím říct, že jsme zde měli vždy velmi kvalitní gólmany. Současná jednička Pavel Kučera ale kvalitou ční ještě o stupínek výše nad jeho předchozími kolegy,“ říká trenér brankářů.

Když například nynější špílmachr Dynama Martin Vozábal začínal hrát ligu, v brance Dynama stával Pavol Švantner. Vozábal českobudějovický dres sice obléká dodnes, ale druhý jmenovaný se již přesunul na druhou stranu barikády. Pavol Švantner se stal trenérem brankářů. Rukama už mu prošla řada svěřenců. Velkou stopu pod jeho vedením v Dynamu zanechali brankáři se slovenským pasem. „Miroslav Semam byl velice pracovitým typem brankáře a odvedl Dynamu velice dobré služby. Stejný případ byl i Miroslav Filipiko,“ vzpomíná na své bývalé ovečky. „Nesmím ale zapomenout ani na Jakuba Kafku,“ dodává Švantner.

Kapitola 1. – Pavel Kučera

Před sezonou do jeho péče přišel další zkušený brankář. Jednatřicetiletý Pavel Kučera. Gólman, který prošel například Teplicemi, Viktorií Žižkov či naposledy Mladou Boleslaví se stal okamžitě jedničkou mezi třemi tyčemi. „Pavel je jednoznačně naše velká opora a myslím si, že to prokazuje v každém zápase. Nějaké větší výkyvy v jeho výkonech v podstatě nejsou a od začátku sezony podává velice nadstandardní výkony,“ hodnotí prozatímní působení Kučery na jihu Čech.

Je spokojen i s jeho přístupem. „V tréninku nemám připomínek. Pavel je pracovitý a v přípravě podřizujeme vše tomu, aby to bylo vidět i v zápasech. A to nám, podle mě, zatím i vychází,“ libuje si Švantner. Nejen on sám si dobře uvědomuje, jak je role brankáře důležitá. „Utkání vyrovnaných týmů prostě rozhodují brankáři A na tomto postu my máme skutečnou osobnost,“ tvrdí nejbližší rádce mužů s rukavicemi.

Kapitola 2. – Zdeněk Křížek

Každý brankář by chtěl prožívat atmosféru mistrovských utkání přímo na hříšti. Chtěl by stát ve svém území, jímž je prostor velkého vápna. Ale chytat vždy může jen jeden – tolik známé spojení a tak pravdivé. Role brankářské dvojky prostě bývá nevděčná. „Zdeněk Křížek to nemá jednoduché, ale znám jej už delší dobu a vím, že on se s tím vyrovnává dobře,“ soudí Pavol Švantner.

„Zdeněk to bere tak, jak to je. Ví, že Pavel Kučera je osobnost,“ oceňuje maximálně kolegiální přístup čtyřiadvacetiletého brankáře. Být až tím druhým řadě je opravdu složité. Ne každý se s tím popasuje dobře. Křížkův případ to ale není, přestože na to, aby chytal ligu, rozhodně má. „Už si jí vyzkoušel,“ připomíná Pavol Švantner loňskou jarní pouť, kdy Zdeněk Křížek dával svým spoluhráčům v poli klid spolehlivými výkony v brance.

Kapitola 3. – Jako dvojice

U brankářů je nejvíce důležité, aby spolu vytvořili fungující tandem. Aby mezi nimi panovala zdravá konkurence, ale zároveň mezi nimi nebyla přehnaná rivalita. To vše by v brankářské kuchyni Dynama mělo být splněno. „Myslím si, že máme jednu z nejvyrovnanějších brankářských dvojic v lize. Zdeněk Křížek je totiž v případě potřeby za Pavla Kučeru rovnocenná náhrada,“ říká sám bývalý vynikající gólman.

Pochvaluje si zejména věkové složení svých svěřenců. „Je ideální,“ říká. „Pavel je starší zkušenější brankář a Zdeněk Křížek už není sice mladý, ale je mladší,“ přibližuje. Jenže samozřejmě dochází i k otřepanému dilematu, že chytat může jen jeden. „Zdeněk Křížek by si opravdu zasloužil chytat někde ligu a hostování by bylo nejlepším řešením. Poté bychom ale museli řešit otázku druhého brankáře za Pavlem Kučerou. V případě jeho zranění totiž máme jistotu, že Zdeněk jej plnohodnotně nahradí,“ poznamenává Pavol Švantner.


1. díl Brankářského speciálu, Očima Pavla Kučery, čtěte zde

2. díl Brankářského speciálu, Očima Martina Vozábala, čtěte zde


A na co se v našem „Brankářském speciálu“ můžete dále těšit?

Zdeněk Křížek: Jak snáší roli brankářské dvojky?