Chvíle volna při soustředění na Kypru každý z hráčů tráví různě. Někdo se aktivně věnujeme jinému sportu z místních nabídek, někdo relaxuje u sledování filmů a někdo třeba holduje hraní na playstationu. „Já zase dávám přednost odpočinku na posteli s knihou v ruce,“ prozrazuje Michal Mašát. Milovník knižních titulů od Cliva Cusslera si jeden z jeho dobrodružných románů přivezl sebou i na Kypr. „Nyní dočítám Činchischánův poklad,“ přibližuje čtyřiadvacetiletý záložník.

Mezi zasvěcenými se říká, že v dobrodružné literatuře nad autora Cliva Cusslera prostě není. Stejného názoru je i fotbalista Michal Mašát. „Přečetl jsem od něj snad všechno,“ tvrdí.

Od jedné ze svých vášní se neoprostil ani na kyperském soustředění. Sebou si zabalil hned několik oblíbených knih. „Mám tady toho víc,“ pousměje se. O volných chvílích mezi tréninky se s chutí momentálně ponoří do listů knihy Čingischánův poklad od již zmíněného autora.

Příběh vázající se na největšího dobyvatele všech dob bude mít již za chvíli dočtený. Nejvíce v paměti mu od Cusslera zatím zůstala Sahara. „Dokonce ji i zfilmovali, knížka je ale samozřejmě mnohem lepší,“ říká Michal Mašát. „Všem bych ji doporučil!“

„Program máme ale samozřejmě hodně nabitý, a na čtení tak mnoho času není,“ podotýká. Když už se ale volná chvíle naskytne, nad svým programem skutečně příliš neváhá. „Občas se taky kouknu na internet, co je nového,“ vyvrací však Mašát domněnku, že by byl stále pouze ponořen do dobrodružných svazků.

Internet je pro všechny fotbalisty všeobecně téměř jediným klíčem k aktuálním informacím. „Televizním programům tu pochopitelně příliš nerozumíme,“ vysvětluje s úsměvem Michal Mašát.

Přestože Jihočeši obývají hotel Aeneas dohromady hned s několika dalšími fotbalovými týmy, do kontaktu spolu příliš nepřijdou. „Jen když trénují na vedlejším hřišti a nebo v jídelně při stravování,“ říká fotbalista, který se v Dynamu už věnuje i trenérské činnosti. Spolu s Radimem Pouzarem vede mladé fotbalisty v přípravce.

Nyní tak jeho kamarád o nové naděje pečuje sám. Michal Mašát si soustředění na Kypru pochvaluje. „Určitě se tady hodně líbí. Hřiště, hotel, strava, zázemí, to vše je na výborné úrovni a rozhodně si nemáme na co stěžovat,“ pokyvuje spokojeně.



Dále o soustředění Dynama na Kypru čtětě

1.2.2008 - 5. den na Kypru: Fotoreportáž ze soustředění
31.1.2008 - 4. den na Kypru: S týmem Vaslui Jihočeši nehráli
31.1.2008 - 4. den na Kypru: Na výlety zatím není ani pomyšlení
30.1.2008 - 3. den na Kypru: Nad utkáním s Rumuny visí otazník
30.1.2008 - 2. den na Kypru: Uvítací pošmourné počasí přetrvává
29.1.2008 - 1. den na Kypru: Jihočeši jsou na hotelu také spolu s Uhrinovým Temešvárem
28.1.2008 - Fotbalisté Dynama odcestovali na Kypr