Minulostí je start ligy, který Dynamo prožilo na hřišti Slovácko, u premiérového domácího zápasu ale ještě zelená fajfka chybí. České Budějovice se poprvé v nové sezoně FORTUNA:LIGY představí na Střeleckém ostrově zítra v 15 hodin v atraktivním souboji proti pražské Slavii.

Statistiky


SK Dynamo ČB
www.dynamocb.cz

SK Slavia Praha
www.slavia.cz
15. místo (0 bodů)
Postavení v tabulce
5. místo (3 body)
1:4
Skóre
2:0
Hora J. (1)
Nejlepší střelci
Chytil, van Buren (1)
Nikdo
Nejvíce asistencí
Schranz (1)
Slovácko – Dynamo 4:1
Poslední zápas
Slavia – Hradec 2:0
P
Forma
V

Druhá dva roky v řadě

Pražská Slavia po zisku titulu v sezoně 2020/21 dva roky po sobě v tomto směru neuspěla. Nejprve skončila druhá za mistrovskou Viktorií Plzeň a vloni se musela spokojit se stříbrem po tom, co v koncovce uspěl rival z pražské Sparty. I tak vloni Slavia prožila dobrou sezonu, bojovala v Evropě, vyhrála MOL Cup a v lize získala 78 bodů, což je stejně jako jich získali sparťané. S Dynamem se porvali Sešívaní dvakrát, nejprve doma slavil vysokou výhru 6:1 pražský klub, na jihu Čech se ale radovaly České Budějovice, které porazily Slavii po 11 letech. A to výsledkem 1:0.

Během posledních let se stalo pravidlem, že Slavia patří v přestupových obdobích mezi nejaktivnější české celky. A jinak tomu není ani teď v létě. Slavia přivedla do svých řad Chytila z Olomouce, Tijaniho z Baníku, Sinyana z Molde a Wallema z Oddu. S několika hráči se ale musela také rozloučit. Traoré odešel do Plzně, Nikl do Českých Budějovic, Rigo do Baníku, Everton za ním na hostování, Jurásek pláchl do Benficy Lisabon a Plavšic do Rakówa. K tomu se navíc spousta dalších kmenových slávistických fotbalistů bude rvát o minuty na hostování v nejrůznějších českých klubech.

Slavia nastartovala nový ligový ročník domácím triumfem nad Hradcem Králové 2:0. O góly nad svěřenci bývalého českobudějovického kouče Jozefa Webera se postarali nová posila Mojmír Chytil a Mick van Buren. Klub z Vršovic v prvním zápase těžil i z úspěšné letní přípravy, z pěti zápasů neprohrála ani jeden jediný, porazila polského mistra Raków, Maccabi Haifu, Podbrezovou nebo Queens Park Rangers a remizovala s Dynamem Drážďany.

Poslední vzájemné utkání (F:L, 22. kolo) – 5.3.2023:
SK Dynamo ČB – SK Slavia Praha 1:0 (0:0)
Gól: 68. Adediran. ŽK: Čolič, Králik (CEB). Rozhodčí: Orel – Váňa, Šimáček.
Sestava Dynama: Šípoš – Sladký, Havel, Králik (C) – Čolić, Čavoš (63. Adediran), P. Hellebrand (77. Čermák), Hora, Skovajsa – Zajíc (77. Penner), Potočný (85. Škoda).
Sestava Slavie: Kolář – Douděra (87. Schranz), Ogbu, Ousou (79. Tecl), D. Jurásek – Holeš (C), Zafeiris – M. Jurásek (46. Ševčík), Lingr (79. Oscar), Olayinka – Jurečka (46. Van Buren).

Utkání 2. kola FORTUNA:LIGY mezi Dynamem a Slavií bude na programu v neděli v 15:00 na Střeleckém ostrově a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži.