Zápas SK Dynamo - Teplice

Příjezd loňského korunního prince soutěže a - byť neúspěšného - kvalifikanta Ligy mistrů, jemuž se navíc houpal u pasu jen týden starý skalp mistra, přilákal na Střelecký ostrov vzdor temným mračnům velice solidní návštěvu. A ta ani dotřetice neodcházela letos zklamána - Budějovičtí nadělili Teplickým dokonce o dva góly víc než ve středu Dortmund a vyhráli 3:1.

Po předpokládaném olovu v žlutomodrých kopačkách, které tam měl dodat středeční boj proti Borussii, ani vidu, ani slechu. Tepličtí běhali po trávníku jako nataženi na klíček a atmosféra před Drobného brankou velmi záhy zhoustla. Už ve 3. min. hlavičkoval po Verbířově rohu osamocený Brabec, ale směroval svůj pokus přesně do míst, kde stál domácí gólman.

V 8. pak poslal Frťala balon za budějovickou obranu, Tesařík stál náhle sám před Drobným, ovšem i jej situace zřejmě překvapila, zvolil kličku, a jelikož se dostal z úhlu, musel přihrávat na Jindráčka. Tomu se ani nadvakrát nepodařilo dopíchnout míč tancující po brankové čáře do sítě, až ho Drobný po spolupráci s tyčí zalehl. Smolná mohla být pro Jihočechy i 13. minuta, ve které vyslal Pikl na bránu pumelici, mokrý trávník jí dodal smrtonosný nádech, takže Drobný jedovku jen vyrazil, ovšem následnou dorážku Řízka skvěle zneškodnil.

Po půlhodině vypadala útočná bilance domácích nevábně: žádná střela na bránu, žádný roh a jen slaboulinká střela Jandy mimo. Ne snad, že by se Tobiášovým svěřencům před Macháčka nechtělo, ale žlutomodrá mašina je prostě přitlačila na vlastní polovinu. Až když odstoupil pro zranění Divecký a trochu se vytratil Frýdek, vyrovnali hru. Ve 36. pak přišla i šance, když Janda přiťukl Juklovi, jenž však z dobré pozice pálil pouze do gólmana. Tři minuty před pauzou se však domácí radovali - Frýdkovi se nepodařila hlavou malá domů, Janda si přehodil Řízka, stihl i lob přes Macháčka a potom se ani nedíval, jestli vysoká svíčka včas klesne do sítě. Stihla to - 1:0.

Druhá půle začala sice ranou Obšitníka k tyči (Macháček kryl), ovšem poté dali Severočeši průchod svým touhám po vyrovnání. Před Jindráčkem uklidil míč na roh Obšitník, Pikl pálil mimo a lišácký pokus Verbíře dal vyniknout robinzonádě Drobného. Jihočeši však už nebyli tím protivníkem překypujícím respektem k soupeři jako v úvodu a Janda hlavou znovu zahrozil Macháčkovi.

Přesto nabíral kotouč před Drobného bránou otáčky, gólman se však činil a vyrazil i bombu Jindráčka ze čtyř metrů. V době stupňujícího se tlaku Janda nevypustil souboj o míč směřující na půlicí čáře do autu, Jukl mu ho vrátil do křídla a sám si naběhl na jeho přesný centr. První střelu, která mířila mimo tyče, mu obrana vrátila, při opakované nastřelil Macháčka, ovšem od něho se míč opět vysokým obloukem snesl podruhé do teplické sítě.

Ani tohle Stínadelské nepoložilo. Nadále makali, v poli byli lepší a na pohled fotbalovější, jenže za obětavou domácí sestavou stál Drobný. Vyřešil každou ožehavou situaci, pochytal všechny střely i centry a když Janda po Lengyelově přihrávce potřetí překonal Macháčka, dohrávali Českobudějovičtí na obrovské vlně euforie, kterou Řízkův čestný úspěch ani moc neutlumil.


Ohlasy trenérů

Pavel Tobiáš (Č. Budějovice): "V úvodu jsme hráli zakřiknutě, soupeř nás v poli přehrával. Pomohl nám úvodní gól a po změně stran už jsme Teplice k ničemu nepustili."

Josef Pešice (Teplice): "Opět jsme na jihu Čech doplatili na neproměňování šancí, naopak po vlastních chybách jsme inkasovali. My jsme hráli, domácí dávali góly, a proto vyhráli zaslouženě."